Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Znojmo – skrytá perla Moravy

Město Znojmo, které se nachází na jižní Moravě nedaleko hranic s Rakouskem, není místem, které by čelilo nájezdu zahraničních turistů jako tradiční turistická města v České republice, jako je Praha či Český Krumlov. Přitom se může pyšnit nádherným historickým centrem, ve kterém se snoubí různé architektonické styly z různých období české historie. Možná právě i díky tomu, že se ve Znojmě nemusíte prodírat davy turistů, je jeho návštěva tak příjemným zážitkem.

Dominantou Znojma jsou městské hradby, z nichž je úžasný výhled na údolí řeky Dyje, která Znojmem protéká, a na Znojemskou přehradu přiléhající k městu. Již samotná návštěva znojemských hradeb je skvělý zážitek a dostatečný důvod, proč Znojmo navštívit.

Centrum Znojma není příliš velké a lze ho pohodlně projít za jedno odpoledne. Jeho srdcem je Masarykovo náměstí, odkud snadno dojdete na všechna zajímavá místa v centru. V horní části náměstí stojí radnice a její majestátní radniční věž. Kdo chce, může vystoupat na její vrchol a vychutnat si skvělý výhled na celé město pod ní. Bohužel velkou kaňkou na celkovém vzhledu náměstí a celého znojemského centra je nevzhledný obchodní dům Dyje, který byl postaven přímo před městskou radnicí a zcela tak zastínil původní důstojnou dominantu Masarykova náměstí. Městská radnice schovaná za krabicovitým obchodním domem vypadá vskutku bizarně.

Kousek výše nad Masarykovým náměstím je Horní náměstí, odkud je to už jen kousek ke znojemským hradbám. Cestou na ně si můžete prohlédnout objekt v současnosti zavřeného znojemského pivovaru. Znojemské hradby nabízejí kromě skvostného výhledu nádherný kostel a také krásnou ukázku románského slohu – rotundu sv. Kateřiny. Přímo pod hradbami se nachází namačkaných vedle sebe mnoho starých domků, ve kterých bydlí běžní obyvatelé Znojma, jakkoli to působí na takovémto místě zvláštně.

Specialitou Znojma jsou jeho podzemní chodby, které byly vybudovány v průběhu staletí obyvateli Znojma jako úkryt před válečnými nebezpečími, kterým bylo město v minulosti vystaveno. Tyto chodby vznikly spojením původních sklepních prostor, do kterých si Znojemští ukládali potraviny. Aby si obyvatelé města zpříjemnili svůj pobyt v chladných, vlhkých a temných podzemních prostorách, vybudovali v nich důmyslný systém různých vstupů, zdviží, kanálů a komínů, který umožňoval zásobování, přípravu jídla a vytápění prostor, v nichž lidé pobývali.

Ve znojemském podzemí se konají komentované prohlídky, při kterých si ho může každý na vlastní oči prohlédnout. Kdo má dost odvahy a netrpí klaustrofobií, může se vydat na tak zvané adrenalinové trasy, při kterých se prochází velmi těsnými prostorami, kde je místy třeba lézt po kolenou a někdy se i brodit tekoucí vodou. Sám jsem viděl při běžné prohlídce podzemí jedno z míst, kudy prochází nejnáročnější adrenalinová trasa, a působilo to velice stísněně: byl to v podstatě velmi úzký kanál s protékající vodou a představa, že bych v něm měl lézt, mě opravdu nelákala.

Kdo přežije návštěvu znojemského podzemí, do něhož se vstupuje nedaleko od Masarykova náměstí, může si jít prohlédnout také dolní část centra, která je rovněž velmi pěkná. Hned vedle centra se nachází pěkný městský park, ke kterému přiléhá sportovní areál a stadion TJ Znojmo.

Krásy Znojma a jeho okolí můžete obdivovat také z cyklistického sedla. Ve znojemském regionu jsou velmi příhodné podmínky pro cyklistiku s množstvím cyklostezek a s příjemným, mírně zvlněným terénem. Na kole můžete navštívit například některý z vinných sklípků, které se v okolí Znojma nacházejí. Fanoušci historie mohou dojet až k rakouským hranicím, kde si mohou prohlédnout jedinou zachovalou část železné opony v České republice.

Znojmo mě skutečně uchvátilo svou malebností i svým okolím. Pokud si chcete udělat výlet do města s půvabným historickým centrem, které není tak velké jako Praha a není tak turisticky zprofanované jako Český Krumlov, zkuste Znojmo. Nebudete litovat.

Autor: Martin Kolafa | čtvrtek 25.9.2014 23:41 | karma článku: 10,72 | přečteno: 552x
  • Další články autora

Martin Kolafa

Česká vláda na křižovatce mezi zpátečnickou politikou minulosti...

a udržitelnou politikou budoucnosti. Způsob, jakým se česká vláda postaví k otázce prolomení či neprolomení limitů těžby v Ústeckém kraji, napoví mnohé o jejích skutečných kvalitách a budoucím směřování České republiky. Pokud rozhodne o prolomení limitů, dá tím jasně najevo, že zabředla do krátkozrakého způsobu politiky, která neřeší příčiny problémů, ale pouze krátkodobě hasí jejich následky ve snaze zavděčit se v daný okamžik voličům.

3.2.2015 v 14:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Martin Kolafa

Mýty a fakta o nestátních neziskových organizacích

Když se řekne nezisková organizace, lidé si s tímto pojmem spojují věci, které jsou buď zcela nepravdivé, nebo jsou pravdivé jen částečně. Rozhodl jsem se proto popsat nejrozšířenější mýty o neziskových organizacích, se kterými se často setkávám ve svém okolí i v médiích, a uvést je na pravou míru.

23.11.2014 v 20:16 | Karma: 26,86 | Přečteno: 8219x | Diskuse| Ostatní

Martin Kolafa

Průvod hrdosti mýma očima

Průvodu hrdosti jsem se zúčastnil z čiré zvědavosti a touhy zažít něco nevšedního a musím říct, že to opravdu stálo za to a byl to pro mě skvělý zážitek.

20.8.2012 v 18:39 | Karma: 15,32 | Přečteno: 1428x | Diskuse| Ostatní

Martin Kolafa

Kulturní šok naruby

Před svou cestou do USA jsem se dočetl, že se mám připravit na kulturní šok, který mě tam čeká. Ve skutečnosti jsem v Americe žádný kulturní šok nezažil, ale naopak jsem ho zažil po svém návratu domů, do Čech.

19.10.2009 v 14:01 | Karma: 19,09 | Přečteno: 1592x | Diskuse| Společnost

Martin Kolafa

Americké léto II.

Tak tento blog bude o našem cestování po severovýchodě USA. Naplánovat takové cestování dá pěknou práci. Musíte půjčit auto, zajistit ubytování, obstarat si jídlo, naplánovat cestu, někdo musí zajistit stan. Protože jsme chtěli do Kanady, která nám jak na potvoru zrovna toto léto zavedla víza, museli jsme zjistit, v jakém městě se víza vydávají a kolik to stojí. A k tomu spoustu dalších drobností. Dál si představte, že nás bylo šest Čechů ze tří různých campů, vše jsme plánovali přes telefon a internet a každý chce přirozeně leckdy něco jiného, takže skloubit to všechno dohromady nás stálo spoustu času a úsilí. Avšak povedlo se to výborně.

2.10.2009 v 0:53 | Karma: 10,48 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1949x
Čerstvý absolvent vysoké školy, lektor angličtiny.

Seznam rubrik