Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průvod hrdosti mýma očima

Průvodu hrdosti jsem se zúčastnil z čiré zvědavosti a touhy zažít něco nevšedního a musím říct, že to opravdu stálo za to a byl to pro mě skvělý zážitek.

Ten průvod, který se konal již několikátým rokem, je sice hlavně záležitostí homosexuálů, ale ve skutečnosti se ho zúčastnili lidi všech sexuálních orientací. Já ho vnímal především jako dobrou zábavu, jako karneval, jímž taky byl, neboť v něm nechyběly úžasné kostýmy, bujará hudba, divoký tanec a dobrá nálada všude kolem. Debaty o tom, jestli je vhodné takový průvod dělat nebo jestli je pro homosexuály důstojné se takto vystavovat na veřejnosti, šly úplně mimo mě. Pro mě to byla hlavně zábava a příjemné zpestření pro jinak hektické pražské ulice, kde si člověk normálně připadá jako cizinec ve svém vlastním městě.

V průvodu bylo vidět vedle hlavních aktérů homosexuálů také další jasně vyhraněné skupiny - sociální demokraty a Zelené, kteří se asi chtěli zviditelnit, či křesťany hlásající, že Ježíš vás vyléčí z homosexuality, a plnící tak vlastně roli nepřítele homosexuálů; dále tam pak byli obyčejní turisté, fotografové, kameramani, novináři a zvědavci jako já. A také řada více či méně vtipných transparentů (jeden z těch, který mě opravdu rozesmál, je tento: "Ten kdo stojí na chodníku, nerad penis v konečníku.")

Krásné na celém průvodu bylo, že přestože v něm šli lidé otevřeně vyjadřující svůj odpor k homosexualitě jako k něčemu deviantnímu či nenormálnímu, v čele se zmiňovanými křešťany, nikomu to vlastně nevadilo a průvodem se neslo veselí a dobrá nálada; atmosféra v něm byla natolik strhující, že nějaké ideologické či politické spory nikoho nezajímaly a všichni si prostě užívali průvod jako takový. Na místech, jimiž se průvod šinul, jako by se zastavil čas - zaměstnanci prodejen a restaurací postávali před svými podniky a s úžasem sledovali to divadlo, které se před nimi odehrávalo - obchod šel prostě stranou; lidi na ulici, kteří se k průvodu nachomítli, najednou přestali spěchat bůhví kam a zvědavě se dívali, co se děje. Průvod pohltil snad každého, kdo se vyskytl v jeho okolí. Celou tuhle báječnou atmosféru ale narušil jeden incident, kterého jsem byl očitým svědkem. Šli jsme zrovna po Národní, když si to proti směru průvodu štrádovala skupinka mladých kluků, které bych tipoval podle vzezření na skinheady či něco takového. Ti začli řvát směrem na průvod "Zrůdy!" a další nadávky adresované gayům a lesbám. Jeden z těch kluků v tom byl zvlášť aktivní a řval ty nadávky tak dlouho, až se z průvodu vynořila jedna holka, patrně lesba, a postavila se mu čelem a řvali na sebe z plných plic. Už už to vypadalo, že nezůstane jen u nadávek a dojde ke rvačce, ale ten kluk se nakonec otočil a šel pryč. To byl jediný otevřený projev nenávisti vůči homosexuálům, který jsem během průvodu viděl.

Jinak byl průvod tvořen hlavně prapodivnými vozy, z nichž se linula hlavně taneční hudba, a které byly narvané gayi a lesbami, kteří tancovali až do roztrhání těla. Úplně mě fascinovalo, že to vydrželi na tak stísněném prostoru v podstatě po celou dobu průvodu. To vše bylo doplněno různorodými kostýmy, tu v podobě brnění, tu v podobě pestrých barev ve stylu Rio de Janeiro, tu v podobě pomalovaných těl zahalených jen na těch nejintimnějších místech. Prostě skutečná pastva pro oči i pro uši.

Nakonec průvod úspěšně dorazil od sochy svatého Václava až na Střelecký ostrov a já si tak říkal, že bychom měli homosexuálům poděkovat, že něco takového v Praze uspořádali, protože přesně takové akce Praze chybí, akce, kde se lidé masově nescházejí jen proto, aby proti něčemu protestovali, ale aby se bavili a užili si ten únik z každodenního života, povinností a starostí, který občas potřebuje každý z nás a který karneval nabízí.

Autor: Martin Kolafa | pondělí 20.8.2012 18:39 | karma článku: 15,32 | přečteno: 1428x
  • Další články autora

Martin Kolafa

Česká vláda na křižovatce mezi zpátečnickou politikou minulosti...

a udržitelnou politikou budoucnosti. Způsob, jakým se česká vláda postaví k otázce prolomení či neprolomení limitů těžby v Ústeckém kraji, napoví mnohé o jejích skutečných kvalitách a budoucím směřování České republiky. Pokud rozhodne o prolomení limitů, dá tím jasně najevo, že zabředla do krátkozrakého způsobu politiky, která neřeší příčiny problémů, ale pouze krátkodobě hasí jejich následky ve snaze zavděčit se v daný okamžik voličům.

3.2.2015 v 14:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Martin Kolafa

Mýty a fakta o nestátních neziskových organizacích

Když se řekne nezisková organizace, lidé si s tímto pojmem spojují věci, které jsou buď zcela nepravdivé, nebo jsou pravdivé jen částečně. Rozhodl jsem se proto popsat nejrozšířenější mýty o neziskových organizacích, se kterými se často setkávám ve svém okolí i v médiích, a uvést je na pravou míru.

23.11.2014 v 20:16 | Karma: 26,86 | Přečteno: 8219x | Diskuse| Ostatní

Martin Kolafa

Znojmo – skrytá perla Moravy

Město Znojmo, které se nachází na jižní Moravě nedaleko hranic s Rakouskem, není místem, které by čelilo nájezdu zahraničních turistů jako tradiční turistická města v České republice, jako je Praha či Český Krumlov. Přitom se může pyšnit nádherným historickým centrem, ve kterém se snoubí různé architektonické styly z různých období české historie. Možná právě i díky tomu, že se ve Znojmě nemusíte prodírat davy turistů, je jeho návštěva tak příjemným zážitkem.

25.9.2014 v 23:41 | Karma: 10,72 | Přečteno: 552x | Diskuse| Cestování

Martin Kolafa

Kulturní šok naruby

Před svou cestou do USA jsem se dočetl, že se mám připravit na kulturní šok, který mě tam čeká. Ve skutečnosti jsem v Americe žádný kulturní šok nezažil, ale naopak jsem ho zažil po svém návratu domů, do Čech.

19.10.2009 v 14:01 | Karma: 19,09 | Přečteno: 1592x | Diskuse| Společnost

Martin Kolafa

Americké léto II.

Tak tento blog bude o našem cestování po severovýchodě USA. Naplánovat takové cestování dá pěknou práci. Musíte půjčit auto, zajistit ubytování, obstarat si jídlo, naplánovat cestu, někdo musí zajistit stan. Protože jsme chtěli do Kanady, která nám jak na potvoru zrovna toto léto zavedla víza, museli jsme zjistit, v jakém městě se víza vydávají a kolik to stojí. A k tomu spoustu dalších drobností. Dál si představte, že nás bylo šest Čechů ze tří různých campů, vše jsme plánovali přes telefon a internet a každý chce přirozeně leckdy něco jiného, takže skloubit to všechno dohromady nás stálo spoustu času a úsilí. Avšak povedlo se to výborně.

2.10.2009 v 0:53 | Karma: 10,48 | Přečteno: 1197x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

EU přísněji zakročí proti praní špinavých peněz, vzniká nový kontrolní úřad

24. dubna 2024  19:17

Europoslanci schválili přísnější pravidla boje proti praní špinavých peněz a proti financování...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1949x
Čerstvý absolvent vysoké školy, lektor angličtiny.

Seznam rubrik